Азиатски слонове - Видове и характеристики

Вижте файловете Elephants

В AnimalWised искаме да ви запознаем Elephas maximus, научно наименование на Азиатски слон, най-големият бозайник на азиатския континент. Те са животни, които привличат хора, което е имало ужасни последици за вида. Те принадлежат към разред Proboscidea, семейство Elephantidae и род Elephas.

По отношение на класификацията на подвидовете има различни позиции, но някои автори признават съществуването на три, които са: индийски слон, слон от Шри Ланка и суматрански слон. В споменатите обозначения учените са използвали главно разликите в цвета на кожата и размера на телата си. ако искате да научите повече за Азиатски слонове, техните видове и характеристики, продължете да четете тази интересна статия.

Може да ви интересуват и: Видове слонове и техните характеристики Индекс
  1. Къде живее азиатският слон?
  2. Характеристики на азиатския слон
  3. Видове азиатски слонове
  4. Какво ядат азиатските слонове?
  5. Размножаване на азиатския слон
  6. Природозащитен статус на азиатския слон

Къде живее азиатският слон?

Този вид е роден в Бангладеш, Камбоджа, Китай, Индия, Индонезия, Лаосската народно-демократична република, Малайзия, Мианмар, Непал, Шри Ланка, Тайланд и Виетнам.

Азиатският слон първоначално е имал широко разпространение, от Западна Азия, през иранското крайбрежие до Индия, също към Югоизточна Азия и към Китай. въпреки това, е изчезнал в много области в която първоначално е обитавал, концентрирайки се върху изолирани популации в 13 държави от общата площ на първоначалното му разпространение. Все още има диви популации на индийските острови.

С широк обхват на разпространение, азиатският слон присъства в различни видове местообитания, главно в:

  • Тропически вечнозелени гори.
  • Полу-вечнозелени тропически гори.
  • Влажни широколистни тропически гори.
  • Сух трън и сухи тропически гори
  • Пасища.
  • Култивиран скраб.

Обикновено се вижда различни височини, от морското равнище до 3000 метра надморска височина.

Азиатският слон изисква за оцеляването си постоянно присъствие на вода в местообитанието си, което не само използва за пиене, но и за къпане и валяне.

Разпространението му е доста широко поради това способност за движение, Въпреки това районите, които те решават да обитават, ще зависят, от една страна, от наличието на храна и вода, а от друга, от трансформациите, които екосистемата претърпява поради човешки смущения..

Характеристики на азиатския слон

Азиатските слонове са доста дълголетни и могат да живеят между 60 и 70 години. Тези поразителни животни успяват да достигнат 2 до 3,5 метра височина и повече от 6 метра дължина, въпреки че обикновено са по-малки от африканския слон, те тежат до 6 тона. Те имат голяма глава, но и багажникът, и опашката му са дълги, ушите са по-малки отколкото неговият африкански роднина. Що се отнася до бивните, не всички индивиди от този вид са склонни да ги имат, особено жените, на които обикновено им липсват, докато при мъжете те са дълги и големи..

Кожата им е дебела и доста суха, имат много малко или никаква коса, а цветът варира. между сиво и кафяво. Що се отнася до краката, предните имат пет пръста с форма на копито, докато задните имат четири. Въпреки големите си размери и тегло, те са доста пъргави и безопасни при движение, както и много добри плувци. Характерна особеност е наличието на един лоб на носа който се намира в края на тръбата. Тази последна структура е от съществено значение за хранене, пиене на вода, миришене, докосване, издаване на звуци, измиване, полагане на земята и дори борба..

От друга страна, азиатските слонове са социални бозайници които са свикнали да бъдат в стада или кланове, съставени предимно от жени, с присъствието на по-възрастен матриарх и по-възрастен мъж, в допълнение към потомството.

Друг характерен аспект на тези животни е, че те са склонни да пътуват на големи разстояния, за да намерят храна и подслон, са склонни да развиват афинитет към областите които определяте като свой дом.

Видове азиатски слонове

Азиатските слонове са класифицирани в три подвида, които са:

Индийски слон (Elephas maximus indicus)

Индийският слон е този, който притежава по-голям брой индивиди от трите подвида. Обитава предимно различни райони на Индия, въпреки че може да се намира в малко пропорции извън тази страна.

Той е тъмносив до кафяв на цвят, с наличие на светли или розови петна. Теглото и размерът му са междинни в сравнение с другите два подвида. Това е много общително животно.

Шриланкийски слон (Elephas maximus maximus)

Слонът от Шри Ланка е този на по-голям размер сред азиатците, с тегло до 6 тона. Той е сив или с телесен цвят черни или оранжеви петна и почти на всички липсват зъби.

Среща се разпространено в сухите райони на остров Шри Ланка. Според изчисленията те не надвишават шест хиляди индивида.

Суматрански слон (Elephas maximus sumatranus)

Суматранският слон е най-малкият на азиатската група. Тя е дълбоко застрашена и ако не бъдат приложени спешни мерки за действие, вероятно ще бъде потушена през следващите няколко години..

Има по-големи уши от предишните. Плюс това има няколко допълнителни ребра.

Слон Борнео, ¿азиатски слон?

В някои случаи борнският слон (Elephas maximus borneensis) се счита за четвърти подвид на азиатския слон. Няколко учени обаче отхвърлят тази идея и я включват в рамките на подвида Elephas maximus indicus Или Elephas maximus sumatranus. Очаква се точните резултати от проучването да определят тази разлика..

Какво ядат азиатските слонове?

Азиатският слон е страхотен растителнояден бозайник, и изисква големи количества храна на ден. Всъщност те обикновено прекарват повече от 14 часа на ден в хранене, така че то достига изяжте около 150 кг тегло в храната. Диетата им се състои от голямо разнообразие от растения и някои проучвания показват, че те могат да консумират до над 80 различни растителни вида в зависимост от местообитанието и сезона. По този начин те могат да ядат голямо разнообразие от:

  • Дървесни растения.
  • Пасище.
  • Estate.
  • Стъбла.
  • Корички.

Освен това азиатските слонове играят ключова роля в разпространение на растенията в екосистемите, които обитават, защото лесно разпръскват големи количества семена.

Размножаване на азиатския слон

Мъжките обикновено достигат полова зрялост между 10 и 15 години, докато женските го правят по-рано. В дивата природа женските обикновено раждат на възраст между 13 и 16 години. Те развиват периоди на бременност от 22 месеца и имат едно пило, които могат да тежат до 100 килограма и обикновено кърмят до 5 години, въпреки че на тази възраст те също могат да консумират растения.

Женските забременяват през по всяко време на годината, за което те дават на мъжете да разберат своето разположение. Гестационните интервали за женските продължават между 4 и 5 години, но при наличие на висока гъстота на населението това време може да се увеличи..

Слончетата са доста уязвими на котешки нападения, но социалната роля на този вид играе основна роля в защитата на новородените, така че възрастните жени и главно бабите те са склонни да се грижат за най-малките.

Репродуктивни стратегии на азиатския слон

Характерна особеност на азиатския слон е, че възрастните мъже разпръскват младите мъже, когато узреят полово, макар че те остават в диапазона, който са определили като дом, младите мъже са склонни да се отделят от стадото.

Тази стратегия би имала определени предимства за предотвратяват възпроизвеждането между свързани лица (инбридинг), което е много важно за възникване на генния поток. Когато женската е полово зряла, мъжките се приближават към стадото и се състезават за размножаване, макар че това зависи не само от това един мъж да спечели над други, но и от жената, който го приема..

Природозащитен статус на азиатския слон

Азиатският слон е изчезнали в Пакистан, докато във Виетнам се изчислява население от около 100 индивида. От своя страна в Суматра и Мианмар той е сериозно застрашен.

Години наред азиатските слонове са изклани, за да се получи слонова кост и кожите им за правене на амулети. Освен това се изчислява, че много слонове са били отровени или поразени от електрически ток от хората, за да бъдат отстранени от пространствата, обитавани от хора..

Понастоящем има определени стратегии, които се стремят да спрат значителния спад, понесен от популациите на азиатските слонове, но те изглежда не са достатъчни поради опасното състояние, в което те все още се поддържат..

Оставете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here