Къде живеят хипопотамите?

Познаваме като хипопотами членовете на семейство Хипопотамиди. Те са едни от най-загадъчните животни в света. Животът на земноводните им, между водата и сушата, пълният им вид и териториалният им характер са ги направили известни животни по целия свят. Но, ¿зная къде живеят хипопотамите?

В тази статия за AnimalWised ви разказваме всичко, което трябва да знаете за разпространението и местообитание на хипопотам, включително двата вида, които съществуват в момента. Освен това ще откриете много любопитни факти за неговата еволюционна история, екологията и заплахите. ¡Не го пропускай!

Може също да ви заинтересува: Къде живеят делфините? Индекс
  1. Откъде идват хипопотамите?
  2. Къде живее обикновеният хипотопамус?
  3. Къде живее пигмейският хипопотам?
  4. Хипопотами в Колумбия

Откъде идват хипопотамите?

Хипопотами (Hippopotamidae) възникна в Африка през миоцена, преди около 23 милиона години. По това време едно копитно бозайник, вероятно антракотерид (Anthracotheriidae), дава началото на група големи полуводни тревопасни животни: първите хипопотами. В края на миоцена се случи експлозия на хипопотами. Те станаха много изобилни и разнообразни, разпространявайки се из цяла Африка. Вече в плейстоцен, те колонизираха голяма част от Европа и Азия, включително многобройни острови, като Великобритания1.¿Представяте си свят, пълен с хипопотами?

Днес знаем, че е имало поне 5 жанра и до 40 вида2. Повечето от тях обаче са изчезнали в целия кватернер поради климатични промени и масивен лов от хора3.

Но, ¿и сега? ¿Къде живеят хипопотамите? Днес има два вида хипопотами, които те живеят в Африка: обикновеният хипопотам (Hippopotamus amphibius) и пигмейския хипотамус (Chaeropsis liberiensis). Да видим къде живее всеки от тях.

Къде живее обикновеният хипотопамус?

Обикновеният или нилски хипопотам (Hippopotamus amphibius) е най-големият жив хипопотам. Той е с дължина около 300 см и височина 150 см и може да достигне повече от 2000 кг. Той е по-издължен и късокрак от пигмейския хипопотам и тялото му е покрито с къса червеникавокафява коса..

Този вид хипопотам е и най-разпространеният. Си разпространени в Африка на юг от Сахара, от Сенегал на запад до Южен Судан на изток и от Мали на север до Южна Африка на юг. Общо живее в 38 държави. Преди да се простира по-на север, докато стигне до Алжир и Египет, но те изчезват от тези страни през 19 век.

Днес се смята, че има между 115 000 и 130 000 индивида. Популациите им са стабилни на ниво континент, но в някои региони те намаляват. По този начин, се счита за уязвим вид. Основните му заплахи са незаконният лов, изменението на климата и най-вече загубата или деградацията на местообитанието му. В допълнение, изчезването на местообитанието им и териториалния им характер води до постоянни конфликти с хората..

Ако искате да научите повече, препоръчваме тази друга статия за Защо хипопотамите атакуват.

Местообитание на обикновения хипопотам

Въпреки че са разпространени в половината Африка, местата, където живеят обикновените хипопотами, са много специфични. Както показва научното му наименование (H. amphibius), обикновеният хипопотам е животно от земноводни. Винаги живее в водни местообитания като реки, езера и влажни зони. През сухия сезон обикновено се среща в кални блата.

Това животно стрпечете по-голямата част от деня във водата и излиза само през нощта, за да се храни. Това е така, защото кожата ви е много чувствителна и трябва винаги да е влажна. Те обаче имат механизъм за защита срещу суша: кожата им отделя червена течност, която действа като слънцезащитен крем и антибиотик. Следователно тези хипопотами излизат само от водата, за да ядат. Както разказахме в статията с какво се хранят хипопотамите, те са тревопасни животни и се хранят предимно със сухоземни билки. За да не се движат много, те винаги живеят близо на голям пасища отворен. Там те образуват стада от 10 до няколкостотин индивида..

Както може би сте си представяли, местообитанието на обикновения хипопотам е много оживено. Те живеят с голям брой животни, като слонове, зебри и гну, които пият в същите води. За да се запази това богатство, хипопотамите са основно парче. Техните изпражнения осигуряват хранителни вещества за водата и са изискан деликатес за лъвове и крокодили.

Къде живее пигмейският хипопотам?

Пигмейският хипопотам (Choeropsis liberiensis) е много по-малък от обикновения хипопотам. Тегло между 160 и 270 кг. Освен това е по-къс и дългокрак, с дължина 150-175 см и височина 75-100 см. Краката им са по-приспособени към земния живот и тялото им не е покрито с косми..

Y., ¿къде живеят пигмейските хипопотами? Те живеят в ниски гори от Западна Африка, където има два подвида:

  • C. liberiensis liberiensis: живее в Кот д'Ивоар, Гвинея, Либерия и Сиера Леоне.
  • C. liberiensis хеслопи: живее в Нигерия. Смята се обаче, че може да изчезне, тъй като последният е забелязан през 1943 г..

Преди разпространението на този вид беше много по-голямо, но популациите му изчезваха. Това е сериозно застрашено животно и се счита за иn опасност от изчезване. Днес, има няколко 2000-2500 физически лица и те продължават да намаляват. Това се дължи главно на унищожаването на горите за изграждане на селища или за култивиране, но също така и на лова и нестабилността на страните, в които живеят.

Местообитание на хипопотами на пигмей

Пигмейският хипопотам живее в гъсти ниско разположени вечнозелени гори. Може да обитава и галерийни гори в близост до саваната. Той е по-сухоземен от обикновения хипопотам, въпреки че обикновено прекарва деня във или близо до вода, особено в блата и потоци. Там той се крие в кухините, които преминава водата по бреговете.

Пигмеите също са по-малко нощни от обикновените хипопотами. Те обаче могат да стоят далеч от водата през деня те обикновено излизат през нощта, за да се хранят. За целта те тихо навлизат в гората и следват пътеки и тунели през растителността. Те са експерти в маскирането на себе си, за да избегнат своите хищници.

Y., ¿какво ядат? Хиппопотамите пигмей също са тревопасни животни, макар и по-общо. Хранят се с билки и разглеждат, тоест консумират сочните листа, корени, плодове и стъбла на храсти. Като добри горски животни те са по-самотни от обикновения хипопотам. Обикновено живеят сами или по двойки.

Но те не са сами. Мястото, където живеят пигмейските хипопотами, е дом на голям брой видове, като шимпанзета, африкански слонове и комари. Това биологично разнообразие се допринася от пигмейски хипопотами. Има един от язовирите любими от големи месоядни животни, като крокодили или леопарди; и те са много добри в оплождането, тъй като разпространяват изпражненията си, като размахват опашките си, за да маркират територията си.

Хипопотами в Колумбия

Ако живеете в Колумбия, ще знаете, че във вашата страна има хипопотами. Те са интродуциран вид и те не трябва да бъдат там. Неговото присъствие се дължи на капризите на най-известния наркотик в историята, Пабло Ескобар, който събира големи животни в частния си зоопарк.

Днес се смята, че има между 80 и 120 хипопотами В Колумбия. Метеорологичните условия в тази страна са много добри за тях, така че те се разширяват по основните водни пътища. Въпреки че може да изглежда като нещо добро, това е сериозен екологичен проблем.

Хипопотамите на Пабло Ескобар са се превърнали в инвазивен вид, излагане на риск на местни видове, като маната и много видове растения. По тази причина в момента се обсъжда дали да ги стерилизираме, транспортираме или дори да ги убием. Голяма част от местното население обаче е против и вярва, че би могло да привлече туризъм, подобрявайки икономиката на района4. ¿Какво мислиш?

Оставете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here